Waar rekening mee houden op vlak van debiteurenbeheer?

In de praktijk spreekt het voor zich dat elke onderneming te maken krijgt met een zogenaamd debiteurenbeheer. Voor een debiteur geldt dat het een bepaalde partij betreft die jouw bedrijf geld moet betalen. Dit kan een individueel persoon zijn, maar uiteraard kan er ook sprake zijn van een andere onderneming die jouw geld verschuldigd is. Omdat deze partij in kwestie mee verantwoordelijk is voor de solvabiliteit van jouw onderneming spreekt het voor zich dat het zeer belangrijk is om ze in het oog te houden. Dit betekent concreet dat je eventuele openstaande facturen die vervallen zijn grondig dient op te volgen. Voor veel bedrijven geldt echter dat ze dit liever niet zelf willen doen. Is dat ook het geval bij jouw bedrijf? Dan is het zeker de moeite waard om even te ontdekken hoe interessant het uitbesteden van deze opdracht kan zijn. 

Wat is debiteurenbeheer eigenlijk?

Debiteurenbeheer omvat zoals de naam reeds laat vermoeden alles wat te maken heeft met het beheren van je debiteurenbestand. Dit betekent dat er in eerste instantie voor moet worden gezorgd dat er een bestand wordt gecreëerd waar alle klanten deel van uitmaken. Vervolgens zal duidelijk worden welke klant over welke diensten beschikt of welke producten hij of zij heeft aangekocht. Op basis van deze data zal er ook duidelijk worden welke omzet er wordt gedraaid en bovendien ook hoe de facturen worden betaald. Wat dit laatste betreft zal je kunnen achterhalen of er doorgaans sprake is van een correcte betaling of de persoon in kwestie veelal te laat is. Op deze manier is het mogelijk om zeer eenvoudig te bepalen welke klanten extra opvolging vereisen en welke niet. 

Wat maakt een goed debiteurenbeheer zo belangrijk?

Een goed debiteurenbeheer is van cruciaal belang voor elk bedrijf. Enkel en alleen op deze manier zal je er namelijk zeker van kunnen zijn dat je een goed beeld krijgt en kan behouden van welke klanten welke omzet voor jou genereren. Bovendien wordt het op deze manier ook duidelijk waar de (potentiële) wanbetalers zich bevinden zodat zij de opvolging krijgen die ze nodig hebben. In ieder geval mag het duidelijk zijn dat het correct beheren van je debiteuren op financieel vlak voor jouw bedrijf van zeer groot belang is. Zorg er dus in de praktijk altijd voor dat dit goed is geregeld. 

Je debiteurenbeheer zelf doen of toch maar uitbesteden?

Voor het debiteurenbeheer van je bedrijf kan je eigenlijk twee verschillende keuzes maken. In eerste instantie kan je ervoor kiezen om het beheren van je debiteuren zelf te doen. Daarnaast is het echter ook mogelijk om ervoor te kiezen om dit uit te besteden. Het spreekt voor zich dat deze laatste keuze in de praktijk gepaard gaat met de nodige kosten, maar daar staat tegenover dat je er helemaal geen tijd en moeite meer in hoeft te investeren. Niet zelden is het dan ook zo dat ondernemingen op deze manier meer financieel voordeel weten te behalen dan wanneer ze ervoor zouden kiezen om het beheer van hun debiteuren voor eigen rekening te nemen. In ieder geval kan het uitbesteden van je debiteurenbeheer in de praktijk dan ook zeker iets zijn wat je zou kunnen overwegen.

Berichten gemaakt 28

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven