Met welke kosten moet je rekening houden bij een incassobureau inschakelen?

Een incassobureau inschakelen is tegenwoordig helaas iets wat bijzonder veel bedrijven moeten doen. Dat is natuurlijk jammer, maar helaas is er vaak geen alternatief. Het inschakelen van een incassobureau biedt terug uitzicht op het kunnen invorderen van de gelden waar je sowieso altijd al recht op hebt gehad, maar die je maar niet vast kreeg. Dit gezegd hebbende wachten veel bedrijven af met het inschakelen van een dergelijke partij omdat ze vrezen zelf met heel wat kosten opgezadeld te zullen worden. Welke kosten kunnen er mogelijks bij het inschakelen van een incassokantoor voor jouw rekening komen? Je ontdekt het allemaal hier op deze pagina. 

Welke incassokosten zijn er eigenlijk precies?

Een incassobureau inschakelen zal je als bedrijf uiteraard niet doen zonder eerst even grondig te onderzoeken welke kosten er allemaal door haar in rekening gebracht kunnen worden. De eerste en tevens eigenlijk ook meest belangrijke kosten is de zogenaamde incassokosten. Hiervoor geldt op moment van schrijven een minimum van 40 euro. Dit bedrag wordt door de schuldeiser in principe altijd doorberekend aan de schuldenaar. Dit betekent dat je deze niet zelf moet betalen of moet voorschieten. In principe komt deze automatisch bij het bedrag dat de schuldenaar sowieso reeds was verschuldigd. Het spreekt voor zich dat dit niet de enige kosten zijn.

De schuldeiser kan er naast de incassokosten ook voor kiezen om een bepaalde intrest in rekening te brengen. De tijd dat je zelf niet over het geld in kwestie kan beschikken zorgt immers voor een verlies aan interest. Reken je op dit vlak niet rijk. Vaak is het zo dat de intrest wordt bepaald aan de hand van de marktrente. In tijden waarin deze historisch laag staat is de opbrengst op dit vlak vrij beperkt. Toch is ook dit een kostenpost die kan worden aangerekend en waar je voordeel mee kan doen. 

Wat wanneer de schuldenaar toch niet betaalt?

Het spreekt voor zich dat een incassobureau inschakelen nooit over de hele lijn een garantie op slagen is. Dit betekent helaas dat je soms ook als opdrachtgever met bepaalde kosten kan worden geconfronteerd. Om welke kosten het daarbij dan precies gaat en vooral hoe hoog deze kosten zijn gelegen is afhankelijk van het incassobureau in kwestie evenals van het contract dat je hebt afgesloten. Voor bepaalde incassobureaus (en dat komt gelukkig steeds vaker voor) geldt dat ze ervoor kiezen om te werken op basis van no cure no pay. Dit betekent met andere woorden dat je als schuldeiser niets hoeft te betalen wanneer blijkt dat het incassobureau de openstaande facturen toch niet voor je kan invorderen. In andere gevallen kunnen er mogelijks wel kosten aangerekend worden. Nogmaals, raadpleeg hiervoor altijd grondig de overeenkomst die je hebt afgesloten.

Hoe interessant is een incassobureau inschakelen?

Een incassobureau inschakelen is voor niemand leuk. Dit geldt zowel voor de schuldeiser als voor de schuldenaar. Deze laatste zal namelijk worden “lastiggevallen” door een derde partij die een factuur gaat invorderen waar mogelijks ook al veel kosten zijn bijgekomen. Toch kan het soms noodzakelijk zijn om dit te doen. Wanneer er geen reactie komt van de schuldenaar op een openstaande factuur kan je, je als bedrijf genoodzaakt zien om het dossier uit handen te geven. Wel wordt het steevast aangeraden om in eerste instantie toch even zelf wat moeite te doen om de betaling te kunnen verkrijgen. Lukt dit niet? Dan biedt een incassokantoor inschakelen wellicht de oplossing.

Berichten gemaakt 34

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven