De Waarde van Goud: Waarom Zou Je Goud Moeten Inkopen?

Goud is als een onwankelbare koning, van oudsher beschouwd als het symbool van rijkdom, kracht en eeuwigheid. Als edelmetaal heeft goud verschillende toepassingen, waaronder sieraden, elektronica, industriële productie en beleggingen. Gouden munten en staven hebben zich in de loop der jaren bewezen als veilige beleggingen voor zowel particuliere als institutionele beleggers. In deze blog bekijken we waarom goud een essentieel onderdeel van een beleggingsportefeuille is en waarom je zou moeten overwegen om goud te kopen.

Bescherming tegen inflatie en politieke onrust

Goud fungeert traditioneel als een veilige haven voor beleggers wanneer de kapitaalmarkten volatiel worden of er politieke spanningen zijn. De reden hiervoor is dat goud een zekere mate van bescherming biedt tegen inflatie en valuta devaluatie. In tijden van inflatie en valuta devaluatie is goud in staat om zijn waarde te behouden en zelfs in waarde te stijgen. De prijs van het kopen van goud wordt vaak gezien als een indicator voor de economische gezondheid van een land. Wanneer beleggers onzeker zijn over de economie of politieke toestand, kiezen ze vaak om hun geld te beleggen in goud.

Diversificatie

Goud is een toevoeging aan elke beleggingsportefeuille omdat het een hedge biedt tegen systemische risico’s, die de meeste andere beleggingscategorieën tekortkomen. Een diversificatie die goud bevat, vermindert de volatiliteit van het portfolio van de belegger en biedt een soort diversificatie die niet kan worden gevonden bij andere beleggingscategorieën. Wanneer de kapitaalmarkten het zwaar te verduren hebben, kan een goed worden verkocht om kapitaal verliezen op andere beleggingen te compenseren.

Bescherming tegen deflatie

Goud kan ook een goede belegging zijn wanneer het economisch klimaat deflatoir blijkt te zijn. Bij deflatie dalende prijzen en consumentenbestedingen worden vertraagd. Deflatie leidt ertoe dat geld in de economie minder waard wordt waardoor ook investeringen minder waard worden. Als reactie hierop houden beleggers doorgaans hun geld vast, wat de economie en kapitaalmarkten verder in het slop duwt. Goud is echter zeer veerkrachtig gebleken in tijden van deflatie.

Marktliquiditeit

Goud is een van de meest liquide beleggingen. Wanneer andere markten ineenstorten, kunnen beleggers hun goud snel verhandelen tegen valuta. Hierdoor is het een aantrekkelijke belegging voor institutionele beleggers, fondsbeheerders en vermogensbeheerders.

Historische waarde

Goud is sinds de onheuglijke tijden gebruikt in menselijke beschavingen, waarbij het vaak een onveranderlijk symbool voor status, rijkdom en macht bleef. Goud werd door de oude Egyptenaren en Romeinen gebruikt als valuta, en het stond in de middeleeuwen bekend als het standaard edelmetaal. De voortdurende geschiedenis van goud als robuuste belegging versterkt de positie van goud in de beleggingsportefeuille van hedendaagse beleggers.

 

Er zijn goede redenen waarom goud al eeuwenlang een solide investering blijkt te zijn. Het edelmetaal biedt zowel economische als historische voordelen voor beleggers, en kan dienen als verzekeringspolis tegen volatiele kapitaalmarkten en politieke risico’s. Zoals met elke beleggingsportefeuille is diversificatie van groot belang. Door goud toe te voegen, zal de beleggingsportefeuille veerkrachtiger worden, zowel voor particuliere als institutionele beleggers. Dus als je nadenkt over het diversifiëren van je portefeuille, overweeg goud als een gezonde, stabiele en betrouwbare beleggingsoptie.

 

Ga naar www.doijerkalff.nl om meer informatie te lezen!

 

Berichten gemaakt 29

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven